Kurs : “ Prvobitni uzrok – Buda priroda “ Kenpo Gjalcen Zangpo, 17-23. oktobar


KATEGORIJA UČENJA: LAM RIM

U Beogradskom Bodhi Path centru će se od 17 – 23 oktobra 2019. godine održati kurs „Prvobitni uzrok – Buda priroda“ koji će voditi vrhunski učitelj budizma Kenpo Gjalcen Zangpo.

Prvobitni uzrok ili seme Probuđenja je Buda priroda. Bez ovog uzroka, bez obzira koliko napora je uloženo ne može biti napretka. Kao što seme ne može da nikne ili raste ukoliko ne dođe u dodir sa neophodnim uzrocima i uslovima, na sličan način, iako su osetna bića prožeta u potpunosti Buda prirodom, postizanje prosvetljenja zavisi od toga da li će pojedinac primeniti neophodne uzroke.
Kvalitet ulja dobijenog iz semena susama isti je kao kvalitet ulja kojim je to seme prožeto. Ali da bi se ulje proizvelo potrebni su određeni uzroci i uslovi: prvo mora se znati da u semenu susama ima ulja, zatim znati kako da se to ulje iscedi i na kraju znati primeniti napor na ispravan način. Slično ovome, iako su sva osetna bića prožeta Buda prirodom, ne možemo sebe zvati Buda dok ne ostvarimo Budinstvo.
Koji je značaj činjenice da su sva osetna bića prožeta Buda prirodom? To znači da bez obzira na to koliko neko može biti surov, on i dalje ima ljubav i saosećanje barem prema sopstvenoj porodici. Naša Buda priroda ne može biti u potpunosti pomračena, tako da svi mi moramo imati potencijal da napredujemo i u potpunosti manifestujemo Budinstvo.

(adaptirano iz “ Draguljski ukras oslobođenja” od Gampope, u prevodu Kenpoa Končong Gjalcen Rinpočea, str. 18)

Rezervišite ovaj period, a o svim detaljima kursa možete se informisati na linku: https://www.facebook.com/events/494462168066548/?ti=icl

Kenpo Gjalcen Zangpo

Kenpo Gjalcen Zangpo je rođen 1973. godine. Od svoje 12 godina bio je u manastiru Meri u tibetanskoj provinciji Kam. Sa 18 godina 1991. započeo je povlačenje posvećeno praksi 6 joga Narope koje je trajalo 6 godina. Nakon toga bio je angažovan u manastirima Meri i Taši Njišar (Kam, Tibet) kao pomoćnik glavnih monaha i učitelja za povlačenje.
Sa 26 godina primio je od Kenpa Arik Za ( Khenpo Arik Dza) Longćempinu Trilogiju prirodne lagodnosti (ngal gso skor gsum), kao i druga učenja,
Od jednog od najbližih učenika Džamgon Pelden Kjence Ozera, (Jamgön Pelden Khyentse Özer) primio je Tenđur, sabrana učenja Mikjo Dorđea, Tri tantre unutrašnjeg istraživanja, indijske tekstove o Mahamudri i sabrana učenja Gampope.
Studirao je na budističkoj akademiji Zurmang Šedra (Kam, Tibet) 2001 -2002, a zatim je produbio svoje znanje tradicionalnih budističkih tekstova na budističkoj akademiji Zongcar Šedra u Indiji gde je studirao do 2011.
Sa 38 godina je imenovan za glavnog Kenpa budističke akademije Divakar Šedra u Kalimpongu, Indija.
Od 2017 godine rukovodi manastirom Šar Minub u Katmanduu, koji je osnovao XIV Šamar Rinpoče.

Comments are closed.